25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal98 de şcoli vor primi bani pentru internet

98 de şcoli vor primi bani pentru internet

ISJ Olt va solicita modificarea listei, o mare parte dintre şcolile cuprinse în program având deja conexiune la internet.

OLT. Deşi se spera ca măsura anunţată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de a aloca fonduri pentru conectarea la internet a şcolilor să scoată la lumină unităţile de învăţământ, lista transmisă de MECT a fost, de fapt, o surpriză, figurând printre beneficiarele din Olt unităţi, în număr foarte mare, care au deja conexiune la internet. Asta, deşi din cele 215 unităţi cu personalitate juridică din judeţ mai mult de jumătate nu beneficiază de astfel de servicii. În mediul rural, abia 10-15% au internet, în timp ce în mediul urban proporţia este de 80-85%.
Inspectorul şcolar general, Nicolae Drăghici, a declarat că va solicita ministerului modificarea listei, astfel încât să fie păstrate unităţile care nu beneficiază de conexiune la internet, iar cele care au asigurate astfel de servicii să fie înlocuite cu altele, din rândul celor 71 care vor primi şi calculatoare în urma licitaţiei încheiate în urmă cu o săptămână.
Suma totală alocată judeţului Olt pentru măsura anunţată este de 44.150 de lei, din care 8.820 de lei vor fi cheltuiţi până la sfârşitul acestui an, iar 35.280, anul viitor. Fiecare dintre cele 98 de şcoli va primi lunar 30 de lei pentru plata abonamentului, ministerul punând în schimb condiţii. „Se cer conexiune dedicată şi permanentă de bandă largă, lărgirea de bandă pentru acces la internet de oriunde din lume la o viteză de 2 Mbps pentru download, disponibilitate şi suport tehnic 24h/24h, abonament lunar fix, independent de timp sau trafic. Suma alocată lunar pentru fiecare unitate de învăţământ este de 30 de lei. În cazul în care contractele încheiate cu furnizorii depăşesc sumele lunare aprobate prin prezentul ordin, responsabilitatea asigurării resurselor financiare suplimentare revine conducerii şcolilor“, se precizează într-un comunicat de presă. Specialiştii spun în schimb că va fi foarte greu ca un provider de internet să se angajeze la aşa ceva, în condiţiile în care sunt instituţii cu zeci de calculatoare conectate la internet, unde se asigură prin conexiune doar 1 Mbps.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS